A fogágybetegség kezelése II. rész

Előző cikkemben a fogágybetegségről írtam, most azzal foglalkozunk, hogy miként lehet a fogágybetegséget megelőzni, illetve gyógyítani.

Az ínygyulladás fogkő eltávolítással, a páciens részéről nagyon alapos fogmosással, fogköztisztítással, esetleg réskefe használattal, rendszeres szájöblögetéssel, orvosi kontrollal meggyógyítható.
A súlyosabb, fogágypusztulással járó eseteknél a hagyományos fogkőleszedés mellett úgynevezett mélytisztítást végzünk, amikor a páciens egy-egy fogcsoportját beérzéstelenítve kézi műszerekkel az íny alatti részeken távolítjuk el a fogkövet.

Ezen túlmenően szükség lehet parodontológus szakorvos segítségére, aki a nagyon előrehaladott esetek kezelését kisműtéttel egészíti ki. A fogászatí műtét érzéstelenítésben zajlik (nem kell altatni, a beteg a műtét után haza mehet), a lényege pedig az, hogy a fog körül levő ínyt felmetszi, és így szabad szemmel látja a fog melletti tasakot (ebben fogkő, baktériumok vannak), amit így alaposabban ki tud tisztítani, és ha jelentős csonthiány alakult már ki a fog körül, akkor olyan anyagot fecskendez be a fog mellé, ami képes előidézni azt, hogy újra csont képződjön a fog körül. Ezután az íny varratokkal rögzítve visszakerül a helyére. A műtét után a kezelt fogakat sínezni kell, vagyis egymáshoz kell őket kapcsolni, hogy ne tudjanak rágásnál mozogni, ugyanis csak így lehet azt remélni, hogy a csont regenerációja beindul. Ezt úgy érjük el, hogy az érintett fogakat lecsiszoljuk, és hidat készítünk, ami egybe fogja a fogakat.
Aki ilyen kezeléseken vesz részt, annak tudnia kell, hogy az elért eredmény csak akkor tartós, hogyha a későbbiekben is rendszeresen jár ellenőrzésre, és otthon betartja a szájápolási tanácsokat.

A fogágybetegség kialakulásáról és lefolyásáról tudni kell, hogy bár a legnagyobb hajlamosító tényező a nem megfelelő szájhigiéne, de más esetek is súlyosbíthatják a kórképet. Például a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, cukorebetegség, szív-és érrendszeri betegségekre adott gyógyszerek, epilepszia elleni gyógyszerek, immunhiányos betegségek, daganatos betegségek, hormonális változások, nőknél serdülőkor, menstruáció, terhesség, stb. Ilyen esetekben még fontosabb, hogy gyakran ellenőrizzük a pácienst.

Végül érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy akinek a fogai épek, szabályosan helyezkednek el, a fogközök jól tisztíthatóak, annak sokkal egyszerűbb a fogágyára vigyáznia. Sokan tapasztalhatták, hogy mennyire kellemetlen az, amikor két fog közé a fogak szuvasodása miatt állandóan beszorul az ételmaradék. A fogak között előbb-utóbb az íny be fog gyulladni, ami a két fog között fogínysorvadáshoz vezet. Tömött, pótolt fogak körül gyakran vérzik, gyulladt az íny. Ennek oka az, hogy a tömés, korona széle a fogtól eláll, és alá a lepedék lerakódik. Ezt, mivel sokszor az íny alatt van, lehetetlen tisztítani. Hidak esetén nehéz a híd alatti terület tisztán tartása. Ez utóbbi esetekben a fogorvostudományban egy szemléletváltás következett be, és fogpótlás készítésénél egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, technikák, amiket rendelőnkben is alkalmazunk, és így a beteg az elkészült fogmű behelyezése után tisztítani tudja a fogait. A fiatal korban elmaradt fogszabályozásnak következménye lehet az, hogy a torlódott fogak közeit a páciens nem tudja tisztítani, és emiatt alakul ki az érintett területen krónikus ínygyulladás, fogágybetegség.

Tehát mint minden betegségnél, a fogágybetegség esetében is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Rendszeres fogászati szűrővizsgálat alkalmával, korai felismeréssel a súlyos fogágybetegség kialakulását elkerülhetjük.