A fogágybetegség népbetegség I. rész

Amig gyermekkorban a fogszuvasodás a leggyakoribb probléma, addig 35 éves kor felett a fogágy betegségei azok, amelyek a legtöbbször kezelésre szorulnak. Emellett természetesen a fogak elvesztése következtében létrejött foghiányok pótlása az, ami miatt leggyakrabban fogorvoshoz fordulnak az emberek.
A fogágybetegséggel azért érdemes foglalkoznunk, mert tapasztalataim szerint a lakosság nagy része nincs tisztában ennek a betegségnek az eredetével, kezelésével, következményeivel. Sokaknál a fogászati szűrővizsgálat, illetve panoráma röntgen elkészítése után derül ki, hogy bár panaszaik nincsenek, már évek óta szenvednek ebben a betegségben.

A betegség kialakulásáért a lepedék, illetve a fogkő felelős. A lepedék nem más, mint a fogakhoz erősen tapadó hámsejteket, baktériumokat, ételmaradékokat tartalmazó lerakódás, ami csak alapos fogmosással távolítható el. Ha ez tartósan megtapad, akkor a nyálból ásványi anyagok csapódnak ki felszínére, és fogkővé alakul. A fogkövet már csak szakember (fogorvos, vagy dentálhigiénikus) tudja eltávolítani speciális eszközzel. A fogkő eltávolítás -depurálás- egy körülbelül harminc perces művelet, amely során a fogorvos egy ultrahanggal működő, vizet spriccelő, tompa végű úgynevezett depurátorral végighalad az érintett fogak felszínén és lekocogtatja az erősen feltapadt fogkövet, lerakódásokat. Ezt a kezelést olyan gyakran kell megismételni, amilyen ütemben a fogkő újra képződik (három havonta, félévente, évente). A kezelést célszerű szájápolási tanácsadással kiegészíteni, és ha ennek köszönhetően a páciens hatékonyabban tisztítja fogait, akkor egy idő után elég csak évente vagy félévente járnia kezelésre. A szakszerűen elvégzett depurálás a fogakat nem károsítja.
Aki fiatal felnőttkorától fogva rendszeresen eljár ezekre a kezelésekre, és betartja a szájhigiénés tanácsokat, akkor nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy súlyos fogágybetegség alakuljon ki. Azonban a fentiek elmulasztása a betegség megjelenéséhez vezethet.

Mielőtt a betegségre rátérünk, fontos tudni, hogy mit értünk fogágy alatt. A fogainkat körülölelő rózsaszín ínyen túl ide tartozik még a csont, amiben a fogak gyökere ül, illetve egy sűrű hálózatot képző kötőszövetes rostrendszer, ami a fogat a csonthoz kapcsolja. Ezek összességét nevezzük fogágynak.

A fogágybetegség (parodontopathia) egy krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy évek során fejlődik ki, lassítani a folyamatot lehet, de a kialakult betegséget, állapotot teljesen visszafordítani nem tudjuk. Azonban aki ezzel együtt tud élni, az utasításokat betartja, annál hosszú évekre tünet- és panaszmentességet érhetünk el.
A fogágybetegség legenyhébb formája az ínygyulladás, amikor a fogakat körülölelő rózsaszín íny fogmosáskor, vagy magától vérezni kezd, beduzzad, vörösessé válik. Ez a jelenség általában több fog körül figyelhető meg, és akár évekig is fennállhat anélkül, hogy a beteg állapota súlyosbodna. Ez az a stádium, ahol még a fogorvosi beavatkozással a betegséget meg lehet gyógyítani, az íny ismét békés, feszes lesz a fog körül.

Aki azonban évekig együtt él ezzel a problémával, annál a gyulladás már nem csak a fogínyt fogja érinteni, hanem az íny alatti kötőszöveti rostokat támadja meg. (Ez az a sűrű rostrendszer, ami a fog gyökerét a csonthoz rögzíti.) A fog körül úgynevezett tasakok jelennek meg, amik már annyira mélyen vannak az íny alatt, hogy a páciens nem tudja fogkefével tisztítani. Ilyenkor még indokoltabb rendszeresen szakemberhez fordulni, aki az íny alól is ki tudja szedni a lepedéket, fogkövet. Ha ez az állapot még súlyosabbá válik, akkor a kötőszöveti rostok után a gyökeret körülvevő csont is elkezd pusztulni, ami végső soron a fogak elmozdulásához, kieséséhez vezet, ha nem avatkozunk közbe. A páciens szájában mindezek a folyamatok sokszor úgy zajlanak le, hogy nem is érez fájdalmat, nem is vérzik az ínye. Éppen ezért nem fordul időben fogorvoshoz, csak amikor az egyébként ép fogai elkezdenek mozogni. Az ilyenkor elkészülő panoráma röntgenfelvétel azt mutatja, hogy gyakorlatilag a csont teljesen leépült a fogak körül, és már csak az íny tartja a fogakat. Ilyenkor nincs más megoldás, ebben a stádiumban az érintett fogakat el kell távolítani, hogy az esetleg még meglévőket meg tudjuk menteni.