A fogágybetegségek megelőzése

A fogágybetegség általában a felnőttek betegsége, míg a gyermekeknél inkább az ínygyulladás okoz problémát. Számos fogászati egyetem szigorúan fogalmazva, magatartási betegségként tartja számon ezt a két betegséget a fogszuvasodással együtt. Ennek oka, hogy kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, az egyéni testkultúrának és a higiénének. Helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal a fogágybetegség a legtöbb esetben megelozhető. Ehhez azonban már fiatal gyermekkorban szokásokat, magatartási formákat kell kiépítenünk: a fiatal egészségesen táplálkozzon, előírás szerint ápolja a fogait, rendszeresen járjon fogászati szűrővizsgálatra, fogorvoshoz vagy szájhigiénikushoz. Míg gyermekkorban a prevenció legfontosabb célja az ínygyulladás kialakulásának megelőzése, a felnőttek körében a tapadásveszteséggel járó parodontitis kialakulásának megakadályozása a legfőbb cél.

Az egyéni szájhigiéné legfontosabb eszköze a hagyományos fogkefe, melynek sörtéinek lekerekített végűnek kell lennie és megfelelő keménységűnek (ennek mértékét a fogorvos segít megállapítani). Legtöbb esetben már napi két alkalommal, alkalmanként két-két és fél percig tartó alapos fogmosással és naponta, illetve két naponta végzett fogselymezéssel megőrizhető a száj egészsége.

A hagyományos kézi fogkefe használata jó kézügyességet igényel, és időigényesebb, mint az elektromos meghajtású fogkefék. Az újabb generációs elektromos fogkefék valóban lényegesen hatékonyabban távolítják el a fogakra tapadt plakkot, mint a hagyományos fogkefe (vigyázzunk, hogy ne nyomjuk erősen a fogakhoz).

Természetesen akár elektromos, akár kézi fogkefét használunk, megfelelő technikával ugyanolyan szájhigiéné érhető el.

A helyes szájápolás elsajátításában fogorvosa, szájhigiénikusa segítségére lehet, hogy a fogágybetegség kialakulását megelőzhesse.