A kismama és a baba fogazatának védelméről

A terhesség olyan különleges állapot, amikor a várandós édesanya egész életmódja befolyásolja a magzat fejlődését. Az egészséges, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett, rendkívül fontos a szájüreg egészsége is, melyet a fokozottan gondos szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés biztosít. A műszeres ún.” fogorvosi tisztítás” igénybevétele ilyenkor különösen ajánlott.

Az utóbbi időben egyre több adatot közölnek arról, hogy a kis súlyú koraszülöttek előfordulása gyakoribb olyan terhes anyáknál, akik kezeletlen fogágybetegségben szenvednek. Az ép fogazat és íny megőrzéséért tett erőfeszítések nemcsak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő gyermek számára is. Szakirodalmi adatok szerint a csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, melyek jó szájhigiénia esetén minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy ép fogú, jó szájhigéniájú szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál. A tejfogak épségének megőrzése pedig a maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka.

A száj ápolását már a baba születése után el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyermek általános egészségi állapotát, valamint a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

A kisgyermek első fogainak megjelenésétől kezdve külön figyelmet kell fordítani a fogszuvasodás megelőzésére. Fontos tudni, hogy a kisgyermekek foga általában a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még a tej szopogatása miatt is romlik. Éppen ezért, ha lehetséges, soha ne használjon cumisüveget nyugtatónak. Ha mégis ragaszkodik gyermeke a cumisüveghez, figyeljen arra, hogy elalvás előtt és főétkezés után az üveg csak tiszta vizet tartalmazzon.

A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik; mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Elsőként legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő – körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. Ne aggódjon, hogyha a fogzás folyamata kicsit késik! A fenti számok csak irányadóak, de a gyermek 3 éves koráig mind a 20 tejfognak ki kell bújnia.

A tejfogak áttörése után ajánlatos a gyermeket első fogorvosi vizsgálatra vinni, ezután pedig évente kétszeri ellenőrzés szükséges. Próbálja meg, hogy az első találkozás a fogorvossal gyermeke számára örömteli, szorongásmentes legyen. A vizsgálat előtt magyarázza el gyermekének mi fog történni vele. Kérje meg a fogorvost, hogy a kezelés előtt mutassa be gyermekének a rendelőjét. A kisgyermek felkészítése, valamint a szülő jelenléte egyaránt csökkentheti, később meg is szüntetheti a fogorvosi rendelőben érzett szorongást.