Panoráma röntgen gyermekkorban

Teljeskörű fogászati szűrővizsgálat alkalmával javasolt panoráma röntgenfelvételt készíteni. Gyermekkorban leggyakrabban fogszabályozó kezelés kezdetekor kéri ezt az orvos, ugyanis ennek segítségével tervezi meg, hogy milyen terápiára van szükség. Azonban fogszabályzó kezelésre nem utalt gyermek esetén is javasolt elkészíteni, mert fény derülhet csírahiányra, szám feletti fogra, bölcsességfog csíra meglétére, esetleg elhalt fogra. A csontban különböző panasz okozása nélkül is fejlődhet ki ciszta, illetve egyéb terime, aminek időben való felismerése és eltávolítása jobb gyógyulási eredményhez vezet. Egy digitális technikával működő berendezés nagyon kicsi sugárterhelést jelent a szervezetnek, ezért itt az előny-kockázat arány elhanyagolható. Természetesen indokolatlanul nem készül felvétel, teljesen negatív röntgenlelet esetén elegendő három-négyévente az ilyen vizsgálatot megismételni.
Csírahiányra akkor kezdhet a szülő gyanakodni, ha valamelyik tejfog, vagy tejfogak nem kezdenek el mozogni, pedig a fogváltás már szinte lezajlott, a gyermek 12 éves elmúlt. Ilyen panasszal érkező gyermeknél mindenképp készül felvétel, ahol láthatóvá válik, hogy miért nem esett még ki az adott fog. Ekkor még nem késő beavatkozni, fogszabályzó kezeléssel ugyanis a tejfog eltávolítása után a maradó fogak mozgatásával ez a foghiány eltüntethető.
Összefoglalásképpen elmondható, hogy ma már fogászati diagnózist röntgen nélkül felállítani még gyermekkorban sem szerencsés.