Az iskolás gyermekek fogápolása

Szerző: Dr. Csiki-Bege Zsuzsanna

Kedves szülők, remélem, hogy gyermekük eredendően ép fogait sikerült megőrizni, hogy a továbbiakban is így legyen, ebben szeretnék segíteni tanácsaimmal.

Önök bizonyára tudják, hogy az édesség nem helyettesíti a szeretetet, a gondoskodást. A jutalom, a vigasztalás soha ne édesség, a büntetés pedig ne édességmegvonás legyen!

Az állcsontok, a rágóizmok, a fogak fejlődéséhez és növekedéséhez erőteljes rágásra, aktív izommunkára késztető étrend szükséges. A gyermek legegészségesebb itala a víz, az ásványvíz, a friss gyümölcsök kipréselt leve és a tej. Az üdítőitalok, szörpök jelentős rejtett cukorbevitelt eredményeznek, elveszik az étvágyat, a szomjat pedig nem oltják. Legjobb az édességmentes tízórai. Csomagoljanak hát gyermeküknek szendvicset és gyümölcsöt, vagy zöldséget, de semmiképpen sem süteményt, édességet, kekszet.

Az önök feladata, hogy gondoskodjanak jó fogkeféről (rövid fejű, műanyag szálú) és fogkrémről (lehetőleg fluoridos, junior). Kisiskolásoknak segítsenek a fogmosásban, a nagyobbaknál alkalomszerűen ellenőrizzék, hogy elvégezte-e a gyermek a szájápolást.

És a példamutatás fontosságára is felhívnám a figyelmet.

A gyermekük fogápolásához sok sikert kívánok!