Az óvodás gyermekek szájápolása

Szerző: Dr. Csiki-Bege Zsuzsanna

Az óvodás gyermek fogkeféje kisfejű, (max. 2,5 cm hosszú). Fogkréme gyermekfogkrém, melyet csak akkor használja a gyermeke, ha már tud öblíteni, akkor is csak akkora adagot nyomjon a fogkeféjére mint amekkora a kisujja körmének nagysága.

A fogkefét fogja marokra. A rágófelszíneket a fogkefe előre-hátramozgatásával, a külső felszínt összezárt fogsoron körkörös mozgással tisztítjuk, belül ínytől söprögető mozdulatokkal. Hagyjuk a gyermeket “kibontakozni”, ha kedve van önállóan fogat mosni, de ezután mindig szülő fejezze be, gondosan lemosva a fogak minden oldalát!

Az esti fogmosás a legfontosabb, soha ne maradjon el! Ez után a gyermek ne egyen, legfeljebb vizet igyon. Természetesen a fogakat minden étkezés után kívánatos megtisztítani, tehát az óvónők szerepe nagyon sokoldalú, szerteágazó az ovisok fogainak védelmében: A táplálkozás irányítása (nincs helye az oviban a szülői házból származó édességnek, ne édességgel jutalmazzunk), az óvodai fogmosás, csoportos fogorvosi vizsgálat, kezelés elősegítése, szülők figyelmének felhívása a fogak védelmének fontosságára.

A fogazati rendellenességek (keresztbeharapás vagy bulldogharapás, nyitott harapás) már óvodás korban kialakulhat öröklés kapcsán vagy rossz szokások következményeként. A megelőzés módjai: rágást igénylő ételek fogyasztása, szájlégzés kezelése (gyermekorvos), cumizás, ujjszopás megszüntetése (elkerülése) esetleges foghúzás után helyfenntartó készülék készítése. A fogászati rendellenességek vagyis a szabálytalan fogazat zavarja a rágást, növeli a fogszuvasodási hajlamot, esztétikailag csúnya, beszédhibát okozhat a maradó fogak is szabálytalanul törnek elő. Észlelése esetén tanácsos a fogszabályzó szakrendelés felkeresése.

Szeretném felhívni a figyelmet a fogváltás kezdetére az óvodás kor végén, mely az úgynevezett hatos fog előretörésével kezdődik úgy, hogy az utolsó tejőrlő mögött előbújik, fogváltás nélkül, tehát kiegészül a fogsor, a fogak száma nő. Sokszor a szülők tejfognak nézik, de ez a fog már maradófog! Ápolása, kezelése különösen fontos, hiszen az utolsó fogát a gyermek nehezebben mossa meg, ezért hamar szuvasodhat. Ajánlott kezelés a barázdazárás, mely során a mély rágófelszíni barázdákat zárjuk barázdazáró anyaggal, a szuvasodás megelőzése céljából. Fájdalmatlan kezelés.

A tejfogbalesetek is fogászati kezelést igényelnek. Cél a tejfog megőrzése és a maradó fog csirájának védelme.

A gyermekük fogápolásához sok sikert kívánok!