Csecsemők és kisgyermekek fogápolása

Szerző: Dr. Csiki-Bege Zsuzsanna

Féléves kortól kb. 2 éves korig tart a fogzás, ami fokozott nyálzással jár. Fájdalom esetén próbáljuk ujjunkkal megdörzsölni az elotörő fogacska feletti ínyt vagy rágókarikát enyhén lehütve adjuk neki (az ínyre gyakorolt nyomás meggyorsítja a fogak áttörését).

7-8 hónapos kortól már ne turmixoljuk a főzeléket, hanem villával nyomjuk szét. Nagyon káros szokás az hogyha a cumisüveget még használják ebben az életkorban is és a gyermek kiszolgálja magát az édes folyadékkal. Az étvágya sem lesz megfelelő, a fogait egész nap éri a savas hatás, fogai hamar szuvasodnak, letöredeznek.

1 éves kor felett egyre darabosabb ételt adjunk gyermekünknek, hogy rágásra késztessük ugyanis a rágás szintén fontos az állcsontok helyes fejlődéséhez. Étkezés között ne nassoljon (ha mégis, akkor inkább répát, gyümölcsöket, sovány kemény sajtokat rágjon) édes folyadékot, édességet ne fogyasszon. Ha az édességet már bevezette a gyermeknél, akkor az étkezés után közvetlen adja. Esti fogmosások ne maradjanak el. Vezessük be a fogkefét játékos formában. 1-2 éves korban a legfontosabb rágófelszínek tisztítása. Ez után kezdjük a fogak oldalainak tisztítását kívül körkörös mozdulatokkal belül ínytől rágófelszín felé sepregető mozdulatokkal (legjobb meggyőzés a személyes példamutatás). Az első fogkefe legyen műanyag szálú puha, kis lekerekített fejű (kb. 2 cm, de az Oral-B baby fogkefe 1.5 cm). A fogmosó poharat fejjel felfelé tároljuk, hogy száradjon. Kb. 3 havonta kell cserélni (illetve fertőző betegségek után) illetve ha a sörtéi már szétágaznak. Fogkrémet csak akkor adjunk a vizes fogkefére, ha a gyermek már tud öblíteni (a kisujja körömpercének megfelelő mennyiséget). Az öblítést először víz nélkül levegővel, arcfelfújással gyakoroltassuk, tolja a levegőt az egyik oldalról a másikba.

Az első találkozás a fogorvossal lehetőleg akkor történjék amikor még nincs panasza a gyermeknek, hogy megismerje a fogorvost, és kedvező benyomásokat szerezzen az ellenőrzés során. A szuvas tejfogakat kezelni kell, hiszen fájdalmas, és rágni nem tud vele, hiánya esetén helyfenntartó fogszabályzó készülékre van szüksége és beszédhibát okozhat.

A 3-4 éves gyermeket már fogszabályzási szempontból is szűrni kell, hiszen egyes rendellenességek (nyitott harapás, buldogharapás) ebben az életkorban már kezelni kell.

A gyermekük fogápolásához sok sikert kívánok!