Csecsemők és kisgyermekek szájápolása

Szerző: Dr. Csiki-Bege Zsuzsanna

Csecsemők és kisgyermekek fogápolásáról szeretnék szólni szülőknek, leendő szülőknek, nagyszülőknek. Hiszen a gyermek áttörő fogai erendendően egészségesek! Önöknek kell egészségesen megőrizni. Hát kezdjük az elején.

Az újszülött babának a legjobb táplálék az anyatej, tartalmazza a szükséges tápanyagokat a fogak fejlődéséhez (ekkor a tejfogak fejlődése már majdnem febefejeződött de az első maradó nagyőrlő meszesedése már elkezdődött). Ezért nagyon fontos az édesanya helyes táplálkozása (fehérjék, vitaminok ABCD, ásványi anyagok P, Mg nyomelemek F, Mo, V) helyes aránya. A szopás funkcionális inger az állcsontok helyes fejlődésére. Szoptassa gyermekét! Amennyiben ez nem sikerül és tápszerrel táplálja gyermekét, figyeljen arra, hogy a tápszerhez ne adjon cukrot és a cumi lyuk mérete nagyon kicsi legyen, hogy a kisbaba ugyanúgy dolgozzon meg a táplálékért (fejlődjön helyesen az állcsontja) mint a szoptatott gyermekeknek. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy lefelé fordított cumisüvegből nem folyik a tápszer csak akkor ha megnyomjuk a cumit.

Az anyatej és a tápszer is káros a kibújt fogacskákra, ha hosszú ideig érintkezik a fogakkal. Ne aludjon el a gyermek mellen, cumisüveggel. Este lefekvés előtt etetés után a fogápolás nem maradhat el: a foggal nem rendelkező baba ínyét nedves gézlappal vagy puha nedves kendővel áttöröljük. A foggal rendelkező csecsemő fogacskáit minden este le kell tisztítani nedves gézlappal vagy kendővel!!!

Az egészséges kisbaba szájában nincs vagy nagyon kevés olyan baktérium van ami sav termelésével fogszuvasodást okoz. Az őt ápoló felnőttől kaphat ilyen baktériumokat (ha a cumit letisztítás céljából szájába veszi, kiskanállal történő kóstolgatás stb.) Figyeljünk erre is! Ha a babát körülvevő felnőttek szájhigiéniája megfelelő, és (nincs szuvas foga) kisebb a fertőzés esélye!!!

A kisbabát a lehető leghamarabb tanítsuk meg pohárból inni és ettől kezdve ne használjuk a cumisüveget. Ideális esetben a kisbaba nem cumizik, ha mégis akkor fogszabályzós cumit vásároljunk, ne az ujját szopja.

4-6 hónapos korban amikor kezdi bevezetni a vegyes táplálkozást, ne szoktassa az édes ízekre babáját. Főzelék után ne édes folyadékot, hanem vizet adjon. Kanállal etessük, pohárból itassuk! Féléves kortól kb. 2 éves korig tart a fogzás.

A gyermekük fogápolásához sok sikert kívánok!