Fogászati koronák

A teljes borítókorona egy olyan fogpótlás, ami körben beborítja a fog megfelelően előkészített felszíneit, a csonkot, és ezen cementtel rögzül.
Fogászati koronákat készítünk, ha a foganyag nagymértékben sérült, kopott vagy szuvas, és egyéb módszerrel már nem tudjuk helyreállítani. Bizonyos esztétikai hibákat is lehet koronával javítani, valamint az implantátumokat is így építjük fel, és a hidak is koronákkal rögzülnek a lecsiszolt pillérfogakon. A felhasználásuk tehát igen sokrétű és változatos.
A fogászat által oly sokáig sikeresen alkalmazott fémkerámia koronák a mai kor embere számára egyre több esztétikai problémát vetettek fel. Az így készült koronák áttetszősége, természethűsége a megnövekedett esztétikai igényeket már egyre kevéssé elégítették ki. Ezért kerültek előtérbe a fémmentes, esztétikus koronák.
Ennek a csoportnak az egyik tagja a cirkon vázas kerámia leplezésű korona. Ennek a koronának-hasonlóan a fémkerámia korona fémvázához- van egy teljesen fogszínű, cirkónium-oxid alapú váza, amely kellően erős és teherbíró, így jó alternatívája lehet a fémalapú koronáknak. Erre a vázra kerül a kerámia leplezés. A végeredmény gyönyörű: tökéletesen utánozza a saját fogat, nincsenek kiálló szürke szélek, szürkés-lilás ínyszél, hiszen nem tartalmaz fémet. Kérhetünk ilyen a front- és rágóterületre egyaránt.
Az esztétikus koronák másik tagja a teljes porcelán korona. Ennek is létezik több fajtája gyártástól függően, az azonban mindegyikre elmondható, hogy a porcelánon kívül más anyagot nem tartalmaz. Mivel nincs hagyományos értelemben vett váza, nagyon élethűen utánozza a természetes fogat, viszont sérülékenyebb, ezért csak a frontfogakra ajánlott készíteni.
A fogászat folyamatosan fejlődik, hogy lépést tudjon tartani a növekvő igényekkel. Számtalan módszer létezik az álommosoly eléréséhez. Konzultáljon fogorvosával, hogy Önnek melyik lenne a legmegfelelőbb.

Dr. Mohos Andrea

fogszakorvos