Miért fontos a rendszeres fogkőleszedés?

A fogkő a fogak felszínére rakódott lepedékből jön létre, úgy, hogy a nyálban lévő ásványi anyagok hatására a lepedék megkeményedik, és szorosan hozzá rögzül a fogfelszínhez.

A fogakon kialakult elmeszesedett réteg ezután folyamatosan növekszik, mivel nem tudjuk letisztítani fogainkról dörzsöléssel, és a kialakult érdes felszínen már sokkal könnyebben megragadnak a kórokozók és a lepedék is.

A kialakult fogkő mellett az ínyünk először megduzzad, vérzékennyé válik, majd a kialakult gyulladás hatására el kezd visszahúzódni. Bizonyos esetekben ez az ínygyulladás még a fogakat tartó csontszerkezetet is eléri, és ennek hatására a fog körüli csontszövet is el kezd leépülni, fogágybetegség alakul ki és a fogak egy idő után mozgathatóvá válnak.

Miért ajánljuk a rendszeres fogkő eltávolítást?

A fogkő többek között:

  • sok esetben esztétikai problémát és kellemetlen szájszagot okoz
  • gyulladásban tartja az ínyszövetet, amelynek hatására a fogágy is megbetegedhet, foginysorvadas alakulhat ki
  • a gyulladt fogágy a szívérrendszeri megbetegedésekre és általános egészségünkre is negatív hatást fejt ki
  • a gyulladt fogagy koraszulest okozhat

Rendelőnkben dentálhigiénikus munkatársaink ultrahangos gépi műszerrel távolítják el a kialakult fogkőréteget Segítenek személyre szabottan kiválasztani a megfelelő fogmosási eszközöket és technikát ahhoz, hogy a későbbiekben egészségesen tarthassuk fogágyunkat.A fogagybetegseggekkel foglalkozo fogorvos es szajsebesz kollegaik képzettek a fogágyat érintő megbetegedések kezelésében.