Ózonterápia, ózonkezelés a fájdalommentes fogászati beavatkozás

Szerző: Dr. Csiki-Bege Zsuzsanna

Az ózonterápia az eddigiektől eltérő, új módszer a fogszuvasodás gyógyítására, mely a legkíméletesebb a páciensek számára. Tökéletesen fájdalommentes fogászati beavatkozás, így nem szükséges előtte érzésteleníteni, nem igényel fúrást és a kezelési idő mindössze néhány perc. Ez gyermekeknél különösen fontos.

A fogszuvasodást a szájban állandóan jelen lévő baktériumok okozzák, amikor a táplálékban található szénhidrátokat savvá alakítják. Ezek a savak a fog kemény szöveteiből kioldják az ásványi sókat, így az felpuhul és üreg képződik, vagyis a fog kilyukad. Az ózonterápia lényege, hogy egy speciális készülékkel olyan gázt állítunk elő, ami a fogszuvasodást okozó baktériumok 99,9%-át képes néhány másodperc alatt elpusztítani. A készülék a gázt (ózont) a levegő oxigén molekuláiból állítja elő.

A fogszuvasodás folyamata az úgynevezett fehér folttal kezdődik, amikor a baktériumok hatására az ásványi anyagok már kioldódtak, de még lyuk nem képződött. Ez a folyamat visszafordítható vagyis nem keletkezik lyuk, amennyiben a káros savakat előállító baktériumokat elpusztítjuk ózon kezeléssel és az ásványi anyagokat pótoljuk ecseteléssel, de akár a nyálban található ásványi anyag tartalom is elegendő lehet a pótláshoz.

Amennyiben a fogszuvasodás folyamata előrehaladt és már lyuk van a fogban, az ózonkezeléssel elpusztítjuk a baktériumokat, beecseteljük a felpuhult foganyagot és a fogat néhány hónapra ideiglenes töméssel zárjuk. Eltávolítva az ideiglenes tömést, ellenőrizzük hogy a foganyag megkeményedett és a végleges tömést elkészítjük. Tehát nem volt szükséges sem érzéstelenítés sem fogfúrás, teljesen fájdalommentes a folyamat.

Az ózonkezelés során nem szükséges foganyagot eltávolítani a fogból (még a felpuhultakat sem), ezért olyan mély szuvasodásoknál is alkalmazható a módszer ahol a hagyományos módszerekkel már gyökérkezeléssel lehetne csak a fogat megmenteni. Ennek az a feltétele, hogy a baktériumok a fogbél üreget még nem fertőzték meg.

Megelőző preventív kezeléseknél is jól használható módszer az ózon. Barázdazárás során a mély nehezen tisztítható fogbarázdákat ózonkezelés után (fogfúrás nélkül) lezárjuk folyékony tömőanyaggal a fogszuvasodás megelőzésére, mert ezeken a helyeken fogszuvasodás keletkezésének nagy az esélye.

Fogínysorvadás esetén a szabaddá váló fognyakak igen érzékennyé válhatnak hőingerekre vagy édesre. Ózonkezeléssel és ecseteléssel megoldható ez a probléma is.

Az ózon nem kizárólag a baktériumokra hat hanem elpusztítja a vírusokat gombákat is. Afta, herpesz kezelésére kiváló, gyorsabb gyógyulási időt eredményez.

Összefoglalva az ózonkezelés fogászati felhasználási területei:

  • kezdődő fogszuvasodás
  • üregképződéssel járó fogszuvasodás
  • gyökérkezelés elkerülésére mély szuvasodás esetén
  • frissen előtört fogak barázdáinak fertőtlenítése barázdazárás előtt
  • gyökérkezelés elkerülésére mély szuvasodás esetén
  • fognyaki szuvasodás ellátása
  • gyökérkezeléskor a gyökércsatornák fertőtlenítése
  • koronák, betétek beragasztása előtt illetve töméskészítéskor a fog sterilizálása
  • szájsebészeti műtétek előtti fertőtlenítés
  • aphta, herpes, gomba okozta fertőzések kezelése illetve a gyógyulási idő csökkentése

Lehetőség szerint éljenek a technika adta új lehetőséggel!