Rendelői fogfehérítés Zoom2 rendszerrel

A Zoom2 lámpás fogfehérítő rendszer segítségével egy óra alatt végezhető el a fogfehérítés. Az eredmény nagyon látványos. A rendszer használata nagyon egyszerű, a szájüreg megfelelő előkészítése után csupán 3-szor 15 percig tart a fehérítés. Az eljárás során a fogak felszínére felhelyezett fehérítő gél megvilágításra kerül egy speciális lámpával, így a fehérítés sokkal hatékonyabb. A 15 perc leteltével új zseléréteg kerül a fogakra, és indul a következő ciklus. A páciens mindeközben kellemesen pihen, zenét hallgat, a beavatkozás nem fájdalmas.
A tervezett fogfehérítés előtt időben fel kell keresni a fogorvost, ugyanis a megfelelő eredmény érdekében a fehérítést különböző fogászati kezelések kell, hogy megelőzzék.
A fogfehérítésről tudni kell, hogy a fehérítő anyag csak a saját fogakat fehéríti ki, a töméseket, pótlásokat, koronákat nem. Így, ha azok látható helyen vannak, akkor a fehérítést követően azok cseréje javasolt. A fehérítés előtt fontos, hogy a fogak felszíne tiszta, fogkőmentes legyen, illetve, hogy ne legyenek szuvasak. Ha régi tömés van, és a széleken nem tökéletes a záródás, akkor szintén a fog kezelése javasolt, legalább ideiglenes töméssel kell ellátni, a fogfehérítést csak ezután lehet elkezdeni.
A fogfehérítés előtt fontos tájékozódni a páciens egészségi állapotáról, ugyanis egyes belgyógyászati betegségek mellett a fehérítés elvégzése nem, vagy csak nagyobb körültekintéssel javasolt.

Gyakori kérdés, hogy a fehérítés árthat-e a fogaknak. Az ésszerűen tervezett, túlzásba nem vitt fogfehérítés ártalmatlan. A lámpás fehérítést elég csak egyszer elvégezni, és félévente lehetőség van egy pár napos otthoni fehérítésre, amivel az eredmény tartóssá tehető. A páciens szokásai is befolyásolják az eredményt, ugyanis a gyakori kávé, tea, vörösborfogyasztás, a dohányzás színező hatása rontja az elért eredményt. Aki úgy szeretné megőrizni fogai fehérségét, hogy azok egészségesek is maradjanak, annak szükséges, hogy a táplálkozási, és dohányzási szokásai is ehhez igazodjanak.

A fogfehérítés járhat a fogak átmeneti érzékenységével, amit csökkenteni lehet a következő képpen: a kezelés előtt a páciens fogairól lenyomat készül, és arra kap egy műanyag sínt. Ebbe a sínbe a kezelés előtti két napban a páciens behelyez egy speciális gélt. Ez a gél kiváló megoldást nyújt az érzékenység kezelésére. Az amorf kálcium foszfát tartalmú gél hatékonyan és gyorsan csökkenti a fogak érzékenységét, újjáépíti a fogzománcot, csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, valamint fényessé és csillogóvá teszi a fogakat. A fehérítés napján ez az eljárás megismételhető, a fehérítés után a páciens fogaira ez a sín még a rendelőben felhelyezésre kerül, és utána is viselheti 1-2 napig.

Dr. Balog Zita
fogszakorvos