Esztétikus tömések,

A fogakban lévő lyukakat, melyek a fogszuvasodás miatt alakultak ki esztétikus töméssel látjuk el, mely visszaállítja a fog eredeti formáját, színét, rágóképességét.

Mely érvek szólnak az esztétikus tömések (fémmentes), mellett?

tomes_1

 1. Az amalgámtömések egyrészről a szemnek sem kellemesek, másrészről a fogaknak is árthatnak. A hő hatására a fém tömés kitágul, hideg hatására összehúzódik, így meggyengíti a fogat, amelyet védeni hivatott. Ugyanakkor a tömés széle mellett rés keletkezik, ahol a lepedékben található baktériumok megtapadnak, és ennek hatására a tömés mellett, vagy alatt fogszuvasodás alakulhat ki. Ez a folyamat sokszor észrevétlen marad, csak röntgenfelvétel készítésével, vagy egy alapos fogorvosi vizsgálattal mutatható ki.
 2. Manapság az új esztétikus tömőanyagok és modern fogászati technikák megjelenésével sokan úgy döntenek, hogy kicseréltetik amalgámtöméseiket fémmentes, esztétikus kompozittömésekre. Ezek előnyei az esztétikus megjelenésen túl pedig azok, hogy a kompozittömések kémiailag kötnek a foganyaghoz, ezzel csökkentve a fogszuvasodás esélyét, illetve kevesebb foganyag elvételét kívánják meg a fogorvostól.

 

A fémmentes esztétikus tömések előnyei:tomes_2

 1. Csak a szuvas részt kell eltávolítani a tömés készítésekor, hiszen a tömés anyaga hozzáköt a foghoz. Nem kell foganyagot feláldozni annak érdekében, hogy a tömés bent maradjon, mint az amalgám tömés esetén.
 2. Jobb a széli záródás (a tömés és a fog közötti részen)
 3. Nem gyengíti meg a fogat, mivel hőtágulása elhanyagolható
 4. A fogat eredeti állapotára állítja vissza (szilárdság, esztétika, forma , szín)
 5. Fogászati központunkban kizárólag esztétikus töméseket készítünk

Betétek (Inlay-Onlay)

Betéttel állítjuk helyre a fog eredeti formáját, amikor tömés készítése nem javasolt mert a fog koronájából nagy rész hiányzik vagy a szuvasodás a fogak csücskeit érinti. A betét készítése során a még ép koronai részeket megőrizzük, nem távolítjuk el ezeket, mint az a korona készítésénél szükséges lenne.
Betét készülhet szálerősített kompozitból, aranyból, kerámiából, kerámiával leplezett aranyból. Leggyakrabban a páciensek esztétikai igényét figyelembe véve fémmentes betéteket készítünk. Az arany jó választás lehet a hátsó rágófogakba, mert kopásállóbb a fogszínű esztétikus betéteknél.
Betét készítés során a megtisztított fogról vett lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a betétet, melyet a fogorvos rögzít véglegesen. A laboratóriumi fázis ideje alatt a fogat esztétikus ideiglenes töméssel látjuk el.

Koronák

Korona készítése javasolt abban az esetben, ha a fog koronai részéből már jelentős rész hiányzik (szuvasodás esetleg törés miatt), és töméssel illetve betét készítésével nem oldható meg a fog helyreállítása. Koronával esztétikai okokból is helyreállíthatunk fogakat, valamint a korona készítésének célja lehet a már hiányos, meggyengült fog helyreállítása, védelme és természetesen a szépségének visszaállítása. Készülhet korona implantátumra is.

Fogászati központunkban kizárólag úgynevezett vállas előkészítéssel készülnek a koronák, az íny védelme érdekében.

A korona anyaga lehet:

 1. Teljes kerámia korona fém részek nélkül. Ennek a korona fajtának a legesztétikusabb a színhatása, tökéletesen észrevétlen, legjobban utánozza a természetes fogakat és fémre allergiás páciensek számára is megoldás.

 2. Fémkerámia: fémre égetett kerámia felszín, mely színben és formában a maradék fogazathoz tökéletesen hasonlít. Jó választás a front illetve az őrlő fogakhoz egyaránt.

 3. Fém (arany-ötvözet, Nikkel-króm ötvözet)
  Kedvezőtlen esztétikai hatásuk miatt esetleg hátsó fogakra, illetve fogsorok részeként alkalmazzuk

 4. Ideiglenes koronák: fogászati klinikánkon minden fogpótlás (híd, korona) készítésekor a preparált fogazatot esztétikus ideiglenes (műanyag) koronával látjuk el. Ez a típus készülhet a fogászati rendelőben (azonnal), illetve a fogtechnikai laborban (1-2 nap) A koronakészítés menete megegyezik a hídpótláséval, lásd alább.

Hidak

Hídpótlást akkor készítünk, ha egy vagy több hiányzó fogat pótolunk a hid_1szomszédos fogak bevonásával. A foghiány vagy foghiányok melletti fogak lecsiszolásra kerülnek, és ezek tartják meg a pótfogat vagy pótfogakat.

Egy hiányzó fog nem csak a szépség rovására megy, de a maradék fogazatot is megterheli.

A foghiányok lehetővé teszik, hogy a többi fog eldőljön, sőt elvándoroljon, így ezeket a fogakat rossz tengelyirányból éri a rágóerő, és ez számos probléma forrása lehet (rágási zavarok, állkapocs izületi fájdalom, fogágy sorvadás, fogszuvasodás).

A hídpótlás megvédi a meglévő fogakat, és egészséges ragyogó mosolyt biztosít.

A hídpótlás készülhet fémre égetett porcelán leplezéssel, illetve fémmentes porcelánból is. Mindkét megoldás esztétikájában tökéletesen képes utánozni a természetes fogak szépségét. Az anyagleírás részletesen a koronánál található, lásd fentebb.

Egy híd elkészítése általában 3 fogászati vizitet (látogatást) igényel a fogorvosnál.

 1. Első alkalommal a foghiány melletti fogakat helyi érzéstelenítésben a kívánt formára előkészítjük, és lenyomatot veszünk, amit elküldünk a fogtechnikusnak. Ideiglenes hidat helyezünk az előkészített fogakra.

 2. Második alkalommal a felpróbáljuk a híd fém vagy porcelán vázát, és ellenőrzzük a pontos illeszkedést és az ideiglenes hidat visszaragasztjuk.

 3. Harmadik alkalommal beragasztjuk az elkészült, porcelánnal leplezett hidat.

Héj

Héjnak nevezzük azt a papírvékony, esztétikus, fogszínű borítást, amelyet elszíneződött vagy rendellenes alakú fogakra ragaszt a fogorvos. Helyre lehet vele esztétikusan állítani a fogak közötti réseket, lepattant koronai részeket. Sokféle anyagból lehet készíteni, de a legszebb hatást és a legtartósabb eredményt porcelán héjakkal lehet elérni.

Elkészítés menete: 

Első alkalommal helyi érzéstelenítésben egy vékony zománcréteget preparálunk le a fog felszínéről, ezután lenyomatot veszünk, és ideiglenes héjat készítünk a hiányzó részek lefedésére. A második alkalommal felragasztjuk a héjat a fogra.

Implantátumok

implantatumA fogászati implantátum a hiányzó fogak pótlásának egyik legjobb módszere. Ilyenkor az állkapocs csontba biokompatibilis műgyökeret ültetünk. Általában titániumból készül.

Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik. A szájsebész metszést ejt a nyálkahártyán, és elkészíti a műgyökérnek megfelelő csontfészket. Ezután az implantátumot behelyezi (becsavarja) és összevarrja a nyálkahártyát. A fogorvos elkészíti az ideiglenes fogpótlást.

Három hónap alatt csontsejtek nőnek az implantátum felszínére, ezután az implantátum már el tudja viselni a rágóerőt. Ekkor elkészülhet a felépítmény. Az ideiglenes fogpótlás eltávolítása után az implantátumot felszabadítják és fogorvosi lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a műcsonkot, majd erre a koronát.

Előfordulhat, hogy az állcsont nem megfelelő vastagságú az implantátum behelyezésére, ilyenkor az implantátum behelyezése előtt csontpótlás szükséges, mely megnöveli a várakozási időt. Az implantáció sikeressége nagyban függ az egyéni szájhigiéniától, ezért nagyon fontos az utógondozás, rendszeres fogkőlevétel (depurálás) és fogászati kontroll ½-1 évente.

Fogsorok

koronaRészleges fogsorok

Ha számos fog hiányzik, akkor a kivehető fogsor lehet a megoldás (illetve az implantátum). A fogsor helyreállítja a természetes és egységes kinézetű fogazatot és a rágóképességet. Egy megfelelően megtervezett és elkészített fogsorral esztétikus mosolyt varázsolhatunk a páciens arcára, ami helyreállíthatja az önbecsülését, magabiztosabbá teheti tulajdonosát. Idős korban pedig nagyban javítja az életminőséget azzal, hogy újra képessé teszi viselőjét a rágásra.

Teljes fogsor

Teljes foghiány esetén a teljes lemezes, kivehető fogsor a megfelelő terápiás eszköz (illetve az implantatum). Lenyomatvétel után az elkészült egyéni lenyomati kanállal (ami pontosan az adott szájba illik) készítünk egy újabb, pontosabb lenyomatot, valamint rögzítjük a harapási formáját a páciensnek. Közösen megtervezzük a leendő fogak színét, méretét, elhelyezkedését a páciens igényei szerint. Ezek alapján a fogtechnikus elkészíti a próbafogsort, így ellenőrizni tudjuk a pácienssel együtt a fogak színét és formáját is. A negyedik fogorvosi vizit alkalmával a kész fogsort átadjuk.

Gyökérkezelés

A fog belsejében helyezkedik el a fogbél, vérerek, nyirokerek és kötőszövet alkotják. A fogak általában egy, két vagy háromgyökerűek. A fogak gyökereinek közepén pedig végigfut egy, vagy több csatorna.

A gyökérkezelés során a fogbélben lévő gyulladást szüntetjük meg. A fogszuvasodást okozó baktériumok továbbjutása a fogbélbe visszafordíthatatlan elváltozást okoz a fogbél szöveteiben, így azt el kell távolítani.

A gyökérkezelés sikere nagyban függ az alkalmazott módszerektől, fogászati technikáktól. Fogászati klinikánkon nem csak röntgenfelvétel segítségével győződhetünk meg a gyökércsatorna hosszáról (ezen adat ismerete nélkül nem lehet pontos gyökértömést készíteni), hanem elektromos mérőműszerrel határozzuk meg azt. Tovább javítja fogászati kezelésünk hatékonyságát az elektromos gyökércsatorna tágító, így gyorsabb és pontosabb lesz a csatornák feltárása.

A fogtisztítás után az üreget gyökértöméssel le kell zárni, hogy ne tudjon újra fertőződni.

Foghúzás

Alapelvünk a megtartó fogászat, de ha már egy fog menthetetlen, fájdalommentesen eltávolítjuk. Nagy tapasztalattal rendelkező szájsebészeink segítik munkánkat, így a nagyobb szakértelmet igénylő beavatkozásokat, műtéteket (implantátum behelyezése, elő nem tört fogak eltávolítása, cisztaműtét) is helyben el tudjuk végezni. További segítség a panoráma röntgen készülék, amely a fogászati műtétek előtt nélkülözhetetlen, így jelentősen meggyorsítja munkánkat.

Bölcsességfog

Fogorvosaink nagy hangsúlyt fektetnek a bölcsesséfogak megőrzésére. Töméssel, betét vagy korona készítésével vagy esetlegesen gyökérkezeléssel állítjuk helyre a bölcsességfogak funkcióját fogszuvasodás esetén.
Bölcsességfog eltávolítása csak akkor javasolt:
• ha gyökérkezelés nem lehetséges
• ha súlyos ínygyulladást okoz, mert részben tört elő és a baktériumok, lepedék és ételmaradék nem tud kiürülni az íny alól (ilyenkor hamar szájzár alakulhat ki)
• ha nem tud előbújni, nyomja a többi fogat, és fájdalmat okoz
• ha ciszta alakul ki az elő nem tört fog koronája körül
• fogszabályozás céljából

Fogfehérítés

Az internetről különböző fogfehérítésre „alkalmas” terméket lehet rendelni, akár pár száz forintért. Bár az áruk nagyon csábító és hatásos előtte utána fotóval reklámozzák az adott terméket, viszont használatukkal nagyobb kárt okozhatunk az egészségünkre mint gondolnánk:
Fogérzekenység
Fogínyvérzés
Gyulladás is kialakulhat

Mi a Veres-Dentnél két fajta fogfehérítő módszerrel dolgozunk:

Rendelői lámpás fogfehérítés (Zoom)
Otthoni fogfehérítés (Opalescence)

A fogfehérítést minden esetben konzultáció előzi meg. Ennek során felmérjük a fogak állapotát. Amennyiben fogkőeltávolításra, tömésre vagy más olyan kezelésre van szükség, ami a fogak színét befolyásolja, azokkal kezdjük a munkát.
Fontos tudni, hogy a fogak fehérítése során csak az eredeti fogszövet lesz világosabb, a tömések, koronák színére az eljárás nincs hatással.

Rendelői lámpás fehérítés Zoom:

A legújabb Zoom fogfehérítő eljárás, a legszigorúbb EU-s normáknak megfelelően 6%-os hatóanyag tartalommal rendelkezik.

A rendelői fogfehérítés esetén a fogak felszínére ínyvédelem mellett fehérítő zselét viszünk fel. A gélt, a Zoom WhiteSpeed aktivátor lámpa speciális kék fényével világítjuk meg. 15 perc után a zselét alaposan lemossuk, majd újabb réteget viszünk fel a fogakra. A kezelést négyszer ismételjük.

Az így elért fogszín még világosítható a készlethez tartozó otthoni fogfehérítéssel.  Személyre szabott sínt és fogfehérítő anyagot adunk, amit 3 napon keresztül fél-fél órát kell használni.

Otthoni fogfehérítés (Opalescence)

A rendelőben lenyomatot veszünk a fogakról és műanyag síneket készítünk. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell a sínt a hozzá kapott speciális fehérítő zselével megtölteni, majd a fogakra helyezni. Érdemes ezeket éjszaka 6-8 órán át viselni, 4 egymást követő napon át.

A fogfehérítés eredménye több éven át megmarad, csupán fenntartó kezelésre van szükség.

Gyökérkezelt fogak fehérítése:

A beszürkült, elszineződött , gyökérkezelt fogak esetén is van lehetőség a fogfehérítésre. A gyökértömés egy részét kivesszük, és a fehérítő gélt a fogba helyezzük, majd ideiglenesen lezárjuk a fogat.

Fogkő eltávolítás

Fogkő eltávolítás: a fogorvos vagy dentálhigiénikus ultrahangos berendezéssel eltávolítja a fogak felszínére tapadt lepedéket és fogkövet. Súlyosabb esetben a fogorvos a keletkezett ínytasakokat speciális kézi műszerrel tisztítja meg.

Fogágybetegségek - ínygyulladás

Az ínygyulladás és a talaján kialakuló fogágysorvadás súlyos gyulladásos betegség! Kezelés nélkül biztos fogvesztéshez vezet. A fogágybetegség egy krónikus bakteriális fertőzés eredménye, amely érinti a fogínyt, és a fogat tartó csontot.

Kezdeti stádiumban a lepedékben, fogkőben található baktériumok gyulladásba hozzák a fogínyt. Ilyenkor az íny vörhenyes színű, duzzadt és gyakran vérzik. Fájdalmat csak ritkán okoz. Ez a folyamat könnyen visszafordítható megfelelő szájhigiéniával, fogkőeltávolítással és professzionális fogtisztítással.

Ha a gyulladást nem kezelik, könnyen továbbterjedhet és a fogágyat (csontot) is gyulladásba hozza, amely végső soron a fogak kilazulásához vezet. Bizonyos idő elteltével ez a folyamat már nem fordítható vissza.

Fogágybetegséget kiváltó rizikótényezők:

 1. A fogágybetegség fő okozója a lepedék és a fogkő, de hajlamosító tényezők is ismertek, ilyenek:
  • Dohányzás- a dohányfüst gyengíti az fogíny egészséges ellenálló képességét. Ez az egyik legnagyobb rizikótényező.
  • Örökletesség- általában a népesség 30%-ánál vezethető vissza a fogágy betegség genetikai tényezőre.
  • Terhesség, serdülőkor: Az ilyenkor fellépő hormonváltozások sok szövetben okoznak elváltozást, így a fogíny is érintett lehet.
  • Stressz- a stressz sok más betegséggel együtt (magas vérnyomás, rák stb.) a fogágy betegség kialakulását is elősegítik. Stresszes állapotban a szervezet védekezőképessége csökken, így kevésbé tud ellenállni a gyulladásnak.
  • Gyógyszerek- (fogamzásgátló, anti-depresszánsok, bizonyos szívgyógyszer szintén fogágy betegség kialakulásához vezethet.
  • Fogszorítás, fogcsikorgatás- mivel többletterhelést jelent a fogmeder csontok számára, a kialakult fogágybetegséget súlyosbíthatja.
  • Cukorbetegség
  • Alultápláltság
 2. Más rendszerbetegségek (amelyek az immunrendszerrel állnak összefüggésben)

Ózon kezelés

ozon (1)Az ózon kezelés (ózonterápia) az eddigiektől eltérő, új módszer a fogszuvasodás gyógyítására, mely a legkíméletesebb a páciensek számára. Az ózon kezelés tökéletesen fájdalommentes, így nem szükséges előtte érzésteleníteni, nem igényel fúrást és a kezelési idő mindössze néhány perc. Ez gyermekeknél különösen fontos.

A fogszuvasodást a szájban állandóan jelen lévő baktériumok okozzák, amikor a táplálékban található szénhidrátokat savvá alakítják. Ezek a savak a fog kemény szöveteiből kioldják az ásványi sókat, így az felpuhul, és üreg képződik, vagyis a fog kilyukad. Az ózon kezelés (ózonterápia) lényege, hogy egy speciális készülékkel olyan gázt állítunk elő, ami a fogszuvasodást okozó baktériumok 99,9%-át képes néhány másodperc alatt elpusztítani. A készülék a gázt (ózont) a levegő oxigén molekuláiból állítja elő.

A fogszuvasodás folyamata az úgynevezett fehér folttal kezdődik, amikor a baktériumok hatására az ásványi anyagok már kioldódtak, de még lyuk nem képződött. Ez a folyamat visszafordítható, vagyis nem keletkezik lyuk, amennyiben a káros savakat előállító baktériumokat ózon kezeléssel elpusztítjuk és az ásványi anyagokat pótoljuk ecseteléssel, de akár a nyálban található ásványi anyag tartalom is elegendő lehet a pótláshoz.

Amennyiben a fogszuvasodás folyamata előrehaladt és már lyuk van a fogban, az ózonkezeléssel elpusztítjuk a baktériumokat, beecseteljük a felpuhult foganyagot és a fogat néhány hónapra ideiglenes töméssel zárjuk. Eltávolítva az ideiglenes tömést, ellenőrizzük, hogy a foganyag megkeményedett-e, és a végleges fogtömést elkészítjük. Tehát nem volt szükség sem érzéstelenítésre, sem fogfúrásra, teljesen fájdalommentes a folyamat.

Az ózonkezelés során nem szükséges foganyagot eltávolítani a fogból (még a felpuhultakat sem), ezért olyan mély szuvasodásoknál is alkalmazható a módszer, ahol a hagyományos úton már gyökérkezeléssel lehetne csak a fogat megmenteni. Ennek az a feltétele, hogy a baktériumok a fogbél üreget még ne fertőzzék meg.

Megelőző, preventív fogászati kezeléseknél is jól használható módszer az ózon kezelés. Barázdazárás során a mély, nehezen tisztítható fogbarázdákat ózonkezelés után (fogfúrás nélkül) folyékony tömőanyaggal lezárjuk a fogszuvasodás megelőzése céljából, ugyanis ezeken a helyeken a fogszuvasodás kialakulásának nagy az esélye.

Fogínysorvadás esetén a szabaddá váló fognyakak igen érzékennyé válhatnak hőingerekre vagy édesre. Ózonkezeléssel és ecseteléssel megoldható ez a probléma is.

Az ózon kezelés nem kizárólag a baktériumokra hat, hanem elpusztítja a vírusokat, gombákat is.Afta, herpesz kezelésére kiváló, gyorsabb gyógyulási időt eredményez.

Összefoglalva az ózonkezelés fogászati felhasználási területei:

 1. kezdődő fogszuvasodás
 2. üregképződéssel járó fogszuvasodás
 3. gyökérkezelés elkerülésére mély szuvasodás esetén
 4. frissen előtört fogak barázdáinak fertőtlenítése barázdazárás előtt
 5. fognyaki szuvasodás ellátása
 6. gyökérkezeléskor a gyökércsatornák fertőtlenítése
 7. koronák, betétek beragasztása előtt illetve töméskészítéskor a fog sterilizálása
 8. szájsebészeti műtétek előtti fertőtlenítés
 9. afta, herpesz, gomba okozta fertőzések kezelése, illetve a gyógyulási idő csökkentése

Barázdazárás

A maradó rágófogak rágófelszíneinek a barázdái gyakran mélyek és elhelyezkedésük miatt a nehezen tisztíthatók. Ilyenkor megelőző preventív fogászati kezelés a barázdazárás mellyel megelőzzük a fogszuvasodást. A barázdazárás kezelés teljesen fájdalommentes Fogászati Központunkban fogorvosaink ózonnal fertőtlenítik és fényre keményedő folyékony anyaggal fedik be a mély barázdákat. Barázdazárás kezelés legalkalmasabb időpontja a fog áttörést követő időszak. Tekintettel arra, hogy a 6 éves kor tájékán előtörő maradó rágófogak szuvasodnak el leggyakrabban, ezért ezeknek a fogaknak a barázdazárását minden kisgyermekes szülőnek ajánljuk.